Tuesday, December 10, 2019

Handla/dricka vin i Portugal

Systembolaget contra vin i livsmedelsbutiken - det är ju ett återkommande debattämne i Sverige.
Jag har oftast försvarat Systembolaget och motiverat det med att alla världens viner finns tillgängliga.
Nu har vi bott i Portugal drygt två månader. Ska inte säga att jag ändrat mig totalt. Men nog är det bekvämt att kunna köpa matdrycken i samma affär som man handlar maten (även när man handlar en söndag).
Nackdelen är att sortimentet är till 95 procent inhemskt. Det brukar finnas någon fransk champagne och någon whisky från de brittiska öarna på sprithyllan.
Det har förändrat våra vininköp. Det finns ingen produktinformation som på Systemets hemsida, så man får helt enkelt gissa/prova sig fram. Ofta via extrapriserbjudanden i vår lokala Lidl-butik.
Men precis som hemma finns ett samband mellan pris och kvalitet. Portugisiska viner är sällan dåliga - men en hel del är medelmåttigt.
Normalpris för ett vin på vårt Lidl är i underkant av €5. Det finns alltid några erbjudanden där någon sort är nedsatt från ungefär 4:50 till 2:50. Det mesta kommer från Alentejo, vindistriktet närmast norr om Algarve. Vita viner från distriktet Vino Verde (nordligaste Portugal) är också vanliga.
Från det distriktet gjorde vi ett fynd nyligen. Alvarinhon Deu la Deu, som nyligen kunde beställas för 187 kr på Systemet, köpte vi på Lidl för €6! Ett riktigt gott vin, förhoppningsvis finns det kvar när vi handlar nästa gång.
Vinerna från hemmadistriktet Algarve är oftast något dyrare (svårt att förstå varför då de sällan är något extra). Dyrast är Douro-vinerna.
Sedan finns även i vår lokala Lidlbutik ett enormt utbud av bra Portvin i prisspannet €7-15.
Det finns även en del specialbutiker för vin. Hittills har vi bara fönstershoppat i dessa, men där hittar man mer importerat vin och mer kvalitetsvin.
Fynd! Riktigt gott vitt vin för en tredjedel av priset i Sverige




No comments:

Post a Comment